Waarom Scottie Pippen gefaald heeft met de Houston Rockets

De 1998 NBA buiten het seizoen was gek. Michael Jordan zou voor de tweede keer met pensioen gaan nadat hij zijn laatste ring als Bull had gewonnen. Het aankomende seizoen van de NBA zou worden ingekort tot slechts 50 wedstrijden vanwege de derde uitsluiting van het decennium. De spelersvereniging wilde gewoon het plafond op salarissen verhogen, de eigenaars wilden geld besparen New Orleans Pelicans basketbal kleding kopen. De competitie annuleerde de NBA All-star-wedstrijd van 1999 en David Stern leek schijnbaar niet op Jordanië. In het midden van dit alles was Scottie Pippen op zoek naar een nieuw huis.
 
Michael Jordan en zijn bedrijf hadden net hun zesde NBA-kampioenschap gewonnen met het einde van een van de meest invloedrijke dynastieën aller tijden. Pippen was een ster in de schaduw van de grootste speler ooit om het spel te spelen.
 
Scottie was op zoek naar een nieuwe stad, en een man genaamd Charles Barkley lobbyde voor hem om naar Houston te komen. De redenen waarom Scottie besloot om Barkley aan te nemen op dat aanbod om zich in 1998 bij de Rockets aan te sluiten, is niet helemaal duidelijk, maar de loonsverhoging van $ 2,8 miljoen in Chicago naar $ 11 miljoen in 1999 zou een voldoende stimulans kunnen zijn geweest.
 
Barkley, Drexler en Olajuwon waren slechts één wedstrijd verwijderd van de NBA-finales van het voorgaande jaar goedkope basketbal kleding, slechts een andere hoopgevende reden om naar Texas te vliegen. Phil Jackson en Michael Jordan waren niet langer bij de ploeg, nou dat is een ander soort stimulans. In januari 1999 verhandelden de Bulls Pippen naar de Rockets voor Roy Rogers en een tweede Round-slag.